Zoeken in onze digitale verzamelingen is erg eenvoudig. In het zoekveld voer je een familienaam, plaatsnaam, datum of trefwoord in. Vervolgens kies je een verzameling om te doorzoeken en klik je op 'zoeken'. 

Het zoekwoord wordt gezocht in alle bronvelden. Er wordt geen onderscheid gemaakt gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.

Wildcards

Het is mogelijk te zoeken met wildcards. Hiermee neem je bijvoorbeeld (spellings)varianten van een naam mee in de zoekopdracht.

  • Een vraagteken kan één teken vervangen: jans?en geeft resultaten voor Jansen, maar ook Janssen. 
  • Een sterretje vervangt alle tekens vanaf de wildcard: ver* zal zowel resultaten voor Vermeulen als Verhoeven geven.

Resultaten

De treffers binnen de gekozen verzameling worden gesorteerd op relevantie, dat wil zeggen: de belangrijkste eerst. Met de filters bovenaan verfijn je de resultaten op periode, plaats of onderwerp. Het verschilt per verzameling welke filters beschikbaar zijn. Om de brondetails te bekijken klik je op een regel in het resultatenoverzicht.

Inzien en downloaden

Is er een afbeelding beschikbaar, dan kun je deze meteen downloaden of in volledig formaat bekijken door op de afbeelding te klikken. Hiervoor is een jaar- of dagpas nodig. Vrienden van het CBG kunnen hun jaarpas activeren met hun vriendnummer.

Andere stukken uit onze verzamelingen zijn alleen bij ons in te zien. Je kunt deze aanvragen ter inzage in Den Haag. Het is belangrijk om dit op tijd te doen: verstuur de aanvraag een dag voorafgaand aan het bezoek en vóór 12 uur 's middags. Lees alle informatie over een bezoek aan het CBG.