Een Nederlandse zegelring in Antilliaans zand … hoe een verfrissende duik tot verrassende ontdekkingen kan leiden.

Sijthoff-ring gevonden!



Boca Slagbaai is een prachtige plek aan de noordwestkant van Bonaire. Daar waar men nu ongedwongen komt genieten van de blauwgroene branding, de flamingo’s en de vrolijke goudgele huisjes van het landgoed, wonnen zo’n honderdvijftig jaar geleden de tot slaaf gemaakten het zout. Het is niet alles goud wat er blinkt. Maar soms glimt er iets in de diepte.

Indisch, Leids, of …?

En wat er dan wel blonk, was een gouden zegelring die vastzat in het koraal. Anne, een fanatieke zwemster van zeven jaar, dook hem vorig jaar op. Eenmaal thuis in Apeldoorn haalde haar moeder Debbie Nicastia de zeepokken eraf. Ze legde contact met het CBG om de ring te identificeren. De gekronkelde slang die in de zegelsteen over twee schuingekruiste takken ligt en vergezeld is van twee lelies, is van de familie Sijthoff. Nader onderzoek wees uit dat er twee families met die naam zijn. Misschien zijn die twee groepen aan elkaar verwant, maar dat is nog niet aangetoond. De ene familie is de familie Von Barnau Sijthoff (spreek uit als Siethoff) die lange tijd in Den Haag en Nederlands Indië heeft geleefd en de andere is de bekende Leidse uitgeversfamilie met Oost-Nederlandse wortels. Is er misschien nog een derde familie in het spel of zijn er nog onbekende takjes van deze families die dit familiewapen voeren of hebben gevoerd? De Von Barnau Sijthoff'en zijn wel eens een zegelring kwijtgeraakt, maar dat had verder niets met Bonaire te maken. Van de andere Sijthoff'en hebben we nog geen bericht ontvangen…Hoe dan ook: het gaat erom dat deze ring bij de rechtmatige eigenaar of erfgenaam terecht komt. Belanghebbenden kunnen zich melden via het mailadres onderaan dit bericht.

 

Altyd waek saem

De Leidse uitgeversfamilie Sijthoff heeft in het verleden geprobeerd een genealogische aansluiting te vinden bij de Haags-Indische notarisfamilie (Von Barnau) Sijthoff. Met name Albertus Willem Sijthoff (1829-1913) die het uitgeversbedrijf groot maakte en de prachtige Villa Waldberta bij München verwierf, zocht aansluiting bij de high society. En zoals dat bij de gevestigde orde van de negentiende eeuw hoorde, liet hij de genealoog Antonie Abraham Vorsterman van Oyen (1845-1912) de stamboom uitzoeken. De kans is groot dat hij, zoals zoveel maatschappelijke stijgers van toen, het familiewapen Sijthoff met de slang in het naslagwerk ‘Armorial Général’ van Johannes Rietstap heeft zien staan. Volgens Vorsterman was de connectie vrijwel zeker en aldus werden in de daaropvolgende publicatie de families ‘naar elkaar toe’ geredeneerd. Intussen werd zekerheidshalve niet het wapen met de slang, maar het uitgeversmerk van de Sijthoffs op de toren van Villa Waldberta geschilderd, een embleem dat echt bij de familieonderneming hoorde en binnen een heel genre van merken valt dat een eigen, oude traditie kent. Hoewel de familie daar niet heel lang heeft vertoefd, houdt de alerte zeearend - zoals het een goed ondernemer betaamt - nog steeds alles van boven in de gaten, boven vergezeld door het wapen van Leiden en omgeven door een bladerkrans. Die alertheid komt tot uiting in de spreuk Altyd waek saem. Het uitgebreide verhaal van deze ring lees je in het maartnummer van Gen. 2022.

Goed verhaal

Wil je een verloren zegelring teruggeven of bent je er juist een kwijt? Neem dan contact op met onze conservator familiewapens Guus van Breugel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). We zijn altijd geïnteresseerd in een goed verhaal!