Zoek in onze databank

Over de Heraldische DataBank

De Heraldische DataBank (HDB) is een product van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en brengt de rijke Nederlandse familieheraldiek in kaart. In de HDB zijn moderne en historische familiewapens op naam toegankelijk gemaakt. Deze hebben vaak een beschrijving en zijn voorzien van bronvermelding, waardoor de HDB een waardevol instrument wordt voor allerlei soorten van wetenschappelijk en familiehistorisch onderzoek.

De databank bestaat uit bijna 100.000 computergetekende referentieafbeeldingen, scans van originele wapentekeningen (wapenboeken), oude en moderne lakzegelafdrukken, waszegels, wapenregistraties van het CBG en heraldische toegepaste kunst (onder andere porselein).

De Heraldische DataBank wordt doorlopend aangevuld en geoptimaliseerd. Daarnaast zult u regelmatig vondsten doen met een kaartenbak-icoon. De metadata die u daarin aantreft verwijzen naar fiches in onze CBG-collectie Muschart, die ook geleidelijk en vollediger in de HDB geïmporteerd zullen worden.

U kunt zoeken op één of meerdere trefwoorden (gescheiden door een spatie). Zoeken kan op naam van de wapenvoerder, wapenfiguur (‘lelies’), schildverdeling (‘vrijkwartier’), kleur, enzovoort. Wij adviseren u om spellingsvarianten van achternamen uit te proberen doormiddel van wildcards. Vander Meeren, Van der Meer, Vermeerten, Van Meer en Meerman zoekt u op door in het zoekveld *Meer* in te vullen. Verder is het mogelijk om de zoekresultaten aan te passen met filters.

Gebruik van de HDB is gratis. Indien u afdrukbare afbeeldingen zonder watermerk wilt bestellen, dan klikt u op de knop met het winkelwagentje (‘Bestel dit beeld’). U kunt in de betaalomgeving direct afrekenen.

Op verzoek kunnen specialisten bij het CBG u tegen betaling helpen bij gericht heraldisch onderzoek, zoals het interpreteren, blazoeneren of identificeren van onbeschreven wapens. 
e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.